Broccoli: Proprietati, valoare nutritiva si contraindicatii

Broccoli sunt legume bogate in antioxidanti, care ajuta la mentinerea sanatatatii inimii, ficatului si a pielii.

Proprietati

Proprietatile legumelor broccoli se datoreaza in principal continutului ridicat de vitamina C. Acestea mentin arterele sanatoase, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si contribuie la functionalitatea arterelor, deoarece sunt bogate in sulforafan, un antioxidant care regleaza tensiunea arteriala.

Aceste legume abunda in antioxidanti ce pot juca un rol major in prevenirea cancerului, deoarece acestia actioneaza impotriva imbatranirii celulare provocate de radicalii liberi. Ele sunt, de asemenea, capabile sa stimuleze sistemul imunitar intr-un mod eficient. Totodata, acestea sunt bune pentru starea de sanatate a ficatului, deoarece compusii de sulf ajuta la detoxifiere. Broccoli reusesc sa elimine toxinele din corp si grasimile care se acumuleaza in organe si, de aceea, se recomanda pentru a combate ficatul gras. Broccoli contin si vitamina A, de la care deriva formarea de retinol si colagen, elemente fundamentale pentru a mentine pielea elastica si pentru a evita aparitia ridurilor.

Valoare nutritiva

100 de grame de broccoli au 24 kcal si contin 89% apa, 2 grame de carbohidrati, 3,4 grame de proteine​​, 3 grame de fibre, 0,3 grame lipide, iar restul este format din calciu, fier si vitaminele A, C si K. Sa ne amintim ca, in scopul de a pastra intacte toate proprietati si sa putem beneficia de toate aceste substante benefice, este bine sa mancam broccoli crud. Totusi, entru a pastra valoarea maxima nutritiva a acestei legume, trebuie sa se fierba timp de maxim 10 minute sau sa fie gatit in abur.

Contraindicatii

Printre reactiile adverse care pot aparea de la consumul de broccoli se numara formarea de gaze intestinale si balonare, deoarece aceasta leguma este bogata in fibre insolubile, care pot duce la indigestie, mai ales daca suferiti de gastrita sau sindromul intestinului iritabil. In aceste cazuri, de fapt, consumul de broccoli ar trebui limitat. Consumul in cantitati mari, poate creste cererea de iod a organismului, fapt care ar putea duce la o deficienta a acestuia.

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>