Chimenul – proprietati, beneficii si contraindicatii

Chimenul: care sunt proprietatile, beneficiile si contraindicatiile acestui condiment?

Chimenul este cunoscut pentru utilizarea sa la prepararea unor retete gustoase. Cu toate acestea, putem spune ca semintele de chimen reprezinta un condiment de clasa, capabil de a aduce beneficii pentru sanatatea noastra. Toate acestea se datoreaza faptului ca, chimenul contine multi antioxidanti, care ajuta la detoxifierea organismului, la imbunatatirea digestiei si stimuleaza sistemul imunitar. Inca din traditia antica indiana este cunoscut faptul ca acesta are multe proprietati benefice. Multe dintre acestea au fost confirmate si de catre cercetarile stiintifice.

Proprietatile si beneficiile

Cea mai importanta proprietate a chimenului este legata de faptul ca acesta contine multi antioxidanti.
Acestia au capacitatea de a actiona impotriva radicalilor liberi, prevenind inflamatia si imbatranirea celulara. Abundenta de antioxidanti permite o detoxifiere naturala a corpului. Cu toate acestea, chimenul este, de asemenea, important daca suferiti de diabet zaharat, daca aveti colesterolul marit si trigliceride, pentru ca este in masura sa mentina valorile acestea sub control.
Este de ajutor si in lupta impotriva osteoporozei. Uleiul esential de chimen este considerat foarte util in combaterea bolilor care afecteaza sistemul respirator. Chimenul are, de asemenea, proprietati anti-inflamatorii, faciliteaza digestia si este in masura sa vindece problemele de stomac si iritatii ale pielii. De asemenea, notabile sunt actiunile sale calmante si sedative. Nu mai putin importanta este functia pe care chimenul o joaca in a ajuta pe cei care sufera de balonare, deoarece poate reduce formarea de gaze intestinale.

Contraindicatii

Chimenul este folosit si in industria cosmetica. Este utilizat la fabricarea pastei de dinti si a apei de gura, dar si ca ingredient in unguentele pentru masaj.
Tocmai din acest motiv, trebuie sa avem grija atunci când utilizam produse de acest tip. Sa ne amintim, de fapt, ca acest condiment este contraindicat persoanelor care sufera de probleme hepatice. De asemenea, nu este recomandat sa-l utilizati in combinatie cu medicamente fotosensibilizante sau cu cele recomandate in terapii hormonale. In aceste cazuri, este posibil sa aiba interactiuni cu aceste medicamente si ar fi mai bine sa fie evitat.

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>