Fisticul – proprietati si valoare nutritionala

fistic - proprietati si beneficii

fistic – proprietati si beneficii

Fisticul are multe proprietati benefice si terapeutice. Acesta este bogat in antioxidanti, poate reduce colesterolul, scade tensiunea arteriala, este indicat in timpul sarcinii si are un indice glicemic scazut. Fisticul este, de asemenea, ideal pentru controlul greutatii si exista diverse studii care sustin ca are proprietati afrodisiace.

Beneficii

Proprietatile benefice ale fisticului sunt date, in primul rand, de catre antioxidantii pe care ii contine. Fisticul este plin de tocoferol, vitamina E si caronoidi. Moleculele antioxidante implicate in diferite reactii chimice in interiorul organismului ajuta la combaterea imbatranirii celulare si ne protejeaza de efectele radicalilor liberi. Fisticul este foarte bogat in grasimi nesaturate (aproximativ 50%), care actioneaza prin reducerea daunelor cardiovasculare, avand o actiune anti-hipertensiva.

Fisticul este recomandat pentru a controla colesterolul (datorita fitosterolilor) si in diabetul zaharat, deoarece este un aliment cu indice glicemic scazut.
Datorita continutului mare de acizi grasi omega 3 si omega 6, consumul de fistic este ideal in timpul sarcinii, deoarece acesti acizi grasi sunt in masura sa asigure conditiile necesare pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

Potrivit cercetarilor efectuate in America, fisticul, si, in general toate fructele uscate, pot preveni si pot lupta contra unor tipuri de cancer, cum ar fi, de exemplu, cel de prostata. Fisticul este, de asemenea, ideal pentru cei ce vor sa scada in greutate, avand o dieta saraca in calorii. Contine foarte multe fibre, ceea ce ii confera o putere foarte mare de satietate si, prin urmare, va pot ajuta sa pierdeti kilograme cu usurinta.

In 2011, a fost publicat in “Nature” un articol cu privire la proprietatile afrodisiace ale fisticului. Acesta ar putea interveni in anumite tulburari metabolice care stau la baza disfunctiei erectile; efectul sau ar putea fi foarte eficient, insa inca se mai fac studii cu privire la acest lucru.

Proprietati nutritionale

In ceea ce priveste valoarea nutritionala a fisticului, in general, putem spune ca 100 de grame de produs contine aproximativ 557 de kilocalorii. Mai exact, ar fi de 44 grame de lipide, 21 grame de proteine si 28 grame de carbohidrati. In rest, fisticul contine apa, fibre, minerale si vitamine. Acestea din urma sunt reprezentate in principal de cele din grupa B si, in special de acidul folic, numit vitamina B9. Sarurile minerale sunt in mare parte alcatuite din calciu, fier, zinc, cupru, potasiu si fosfor. Daca il excludem pe cel sarat, fisticul are un continut scazut de sodiu. Continutul de potasiu este mai mare decat cel al bananelor, iar mineralele gasite in fistic sunt foarte importante pentru celule si tesuturi. De asemenea, ele ajuta la mentinerea oaselor si a dintilor puternici.

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>