Fructele de goji – proprietati, beneficii si contraindicatii

Fructele goji au multe proprietati benefice. Este vorba de fructele a doua specii de plante, Lycium barbarum si Lycium chinese. In regiunile orientale cresc salbatic, iar in occident se cultiva de mult timp. Fructele goji reusesc sa intareasca sistemul imunitar, au efecte antioxidante, combat oboseala si imbunatatesc concentrarea.
De asemenea, ajuta la buna functionare a intestinului si actioneaza impotriva alergiilor.

Trebuie sa fim deosebit de atenti la posibilele contraindicatii, in special la eventualele reactii alergice sau daca suferim de o boala specifica, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabet.

Proprietati ale fructelor goji

Proprietatile fructelor de goji sunt variate. Traditia orientala le considera drept fructe – un elixir benefic, in stare sa asigure sanatatea pentru mult timp.
Intr-adevar, aceste fructe se disting prin continutul lor abundent de antioxidanti care le fac importante in actiunea impotriva radicalilor liberi.
In acest mod, fructele pot asigura un efect protector al celulelor, deci impotriva imbatranirii celulare si poate preveni cancerul.

Unele studii au demonstrat ca in special fructele de goji pot incetini raspandirea cancerului la nivelul pielii, inhiband proliferarea celulelor canceroase.
Aceste fructe sunt bogate in vitamina C, care este un stimulator imunitar, si au efecte antiinflamatorii. Anumite componente sunt foarte importante, cum ar fi beta-carotenul si luteina, care sunt esentiale pentru sanatatea ochilor.

Boabele contin si multi acizi grasi, care sunt importanti pentru sanatatea sistemului cardio vascular.
Componentele acestor fructe pot asigura functionarea sistemului intestinal si se adapteaza perfect unei diete sarace in calorii, deoarece au un indice glicemic scazut si au efect de satietate.
De asemenea, au proprietati energizante si contribuie la combaterea oboselii fizice si la imbunatatirea memoriei si a concentrarii.

Contraindicatii

In ceea ce priveste efectele secundare fructelor goji, trebuie sa avem in vedere posibilele reactii alergice care pot rezulta. Mai presus de toate, pentru a preveni greata si varsaturile, nu ar trebui consumate de catre cei care sunt alergici la polen.
Desigur, nu trebuie nici sa exageram cu doza zilnica.
O cantitate eficienta ar fi de 15g/zi, pentru a asigura o aprovizionare optima de substante nutritive.

Daca luati medicamente, ar trebui sa acordati o atentie deosebita, deoarece pot exista interactiuni cu anticuagulante, antihipertensive, medicamente pentru diabet, si medicamente metabolizate in ficat.
Trebuie sa fim atenti si in prezenta unor boli, cum ar fi hipertensiunea si hipotensiunea arteriala si in diabetul zaharat, deoarece goji pot provoca schimbari bruste ale tensiunii arteriale sau ale cantitatii de zahar in sange.
De asemenea, datorita prezentei de seleniu, ar trebui evitat consumul in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.

Pentru o sanatate de fier, va recomandam urmatoarele produse:

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>