Rodia: proprietati nutritive, beneficii si contraindicatii

Rodia - proprietati nutritive, beneficii si contraindicatii

Rodia – proprietati nutritive, beneficii si contraindicatii

Rodia, fruct al carui nume stiintific este Punica granatum, este originar din sud-vestul Asiei si face parte din familia Punicaceae. Creste ca o planta stufoasa, cu un invelis tare de culoare galbena, frunze alungite verzi, flori rosii si un fruct (rodie), format din boabe suculente, usor amare, bogat in minerale, vitamine si apa. Diferite soiuri de rodie sunt impartite in dulce, dulce acrisor si acid.

Acest fruct creste in zonele cu o clima blanda, dar poate fi cultivat si in zonele cu clima mai rece (atata timp cat acesta este crescut intr-un loc acoperit). In Europa, rodia este cultivata in Spania si Italia, si exista numai soiuri dulci: Alappia, Horse Tooth, Neirana sau Selinunte. Proprietatile benefice ale rodiei erau deja cunoscute din antichitate: radacina fierta in vin a fost folosita ca vermifug si invelisul a fost utilizat in cazul unei tranzit lent.

Proprietati nutritive si beneficii

Rodia este bogata in antioxidanti, vitamina C (o rodie contine aproape 20% din necesarul unui om adult), vitamina K, vitamina B, vitamina A, potasiu, proteine​​, carbohidrati si grasimi. Rodia este, de asemenea, bogata in alte minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, fosfor si, in cantitate mai mica, mangan si zinc. Contine putine calorii: aproximativ 60 Kcal la 100 grame de fruct.

Rodia are o actiune si impotriva cancerului, ajuta la inhibarea formarii de metastaze si reducerea radicalilor liberi. Antocianinele continute in sucul de rodie sunt capabile de a efectua o actiune de protectie impotriva razelelor UV. Sucul poate ajuta, de asemenea, la obtinerea unui sange mai subtire, reducand riscul de ateroscleroza, si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumarea rodiei in mod regulat ajuta la reducerea colesterolului, lupta impotriva obezitatii, imbunatateste starea generala si este, de asemenea, indicata pentru pacientii cu dializa.

Contraindicatii

Consumul excesiv de rodie (in special a principiilor activi extrasi din coaja) poate provoca intoxicatii. In aceste cazuri, reactiile adverse pot fi: ameteli, dureri de cap, somnolenta si dificultati de respiratie. In plus, sucul de rodie poate inhiba efectul anumitor medicamente. Daca e consuma o rodie din cand in cand, nu influenteaza un tratament, dar daca se consuma zi de zi, este bine sa se consulte medicul de familie pentru a verifica posibilele interactiuni cu medicamente pe care le luati.
Rar, unele persoane prezinta reactii alergice la sucul de rodie. Atunci cand este aplicat pe piele poate provoca mancarime, umflaturi, dificultati de respiratie si congestia nazala. Cantitati mari de suc ​​de rodie, pot scadea tensiunea arteriala.

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>