Lamaia este unul dintre alimentele la indemana oricui, cu multiple proprietati benefice organismului.
Aceasta favorizeaza digestia, poate fi folosita pentru ingrijirea parului si a dintilor, ajuta la tratarea tulburarilor respiratorii si are rezultate excelente in curele de slabire. De asemenea, lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la consolidarea vaselor de sange. Din multe puncte de vedere, lamaia poate fi considerata o adevarata binecuvantare pentru sanatatea noastra. In special de la suc, putem obtine numeroase beneficii, motiv pentru care lamaia nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra.
Lamaia contine vitamina C, vitamina B, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu si zinc, proteine si carbohidrati. De asemenea, aceasta contine flavonoide, substante cu proprietati antioxidante si anticancerigene.
1. Favorizeaza activitatea intestinala
Lamaia este capabila de a ajuta activitatea intestinala, actionand in mod specific asupra digestiei. Este cunoscuta pentru proprietatile sale astringente. Ideal ar fi sa se bea dimineata, pe stomacul gol, suc de lamaie amestecat cu apa calduta, cu jumatate de ora inainte de a lua micul dejun.
2. Combate tulburarile respiratorii
Foarte bogata in vitamina C, lamaia se dovedeste a fi foarte eficienta in combaterea tulburarilor care afecteaza respiratia. Sucul de lamaie ar putea fi foarte util pentru cei care decid să faca o excursie pe jos in munti, caz in care se produce un deficit de oxigen.
3. Scade colesterolul
Exista o serie de studii stiintifice care au aratat cum tangeritina, o componenta prezenta in coaja de lamaie, poate fi importanta pentru a controla nivelul de colesterol.
4. Ingrijirea dintilor
Sucul de lamaie poate fi de asemenea folosit pentru a atenua durerile de dinți. Acesta poate opri sangerarea gingiilor, poate imbunatati respiratia urat mirositoare; poate fi folosit pentru curatarea periodica a dintilor, adaugand cateva picaturi de lamaie pe pasta pe care o folosim in mod regulat.
5. Ajuta la ingrijirea pielii
Sa nu uitam de proprietatilele cosmetice ale lamaii, care actioneaza ca un adevarat remediu impotriva imbatranirii pielii, la eliminarea ridurilor si a punctelor negre. Este, de asemenea, un antiseptic natural, vindecand arsurile solare, intepaturile de albine, acneea si eczemele. Limonada cu apa si miere face pielea mai frumoasa.
6. Ajuta la ingrijirea parului
In cazul in care sucul de lamaie este aplicat pe scalp, acesta combate unele dintre problemele care afecteaza parul, cum ar fi, de exemplu, caderea acestuia sau matreata. Totodata, ii confera o stralucire naturala.
7. Ajuta la pierderea in greutate
Lamaia s-a dovedit un ajutor de nadejde in lupta cu kilogramele in plus. Pentru a reusi sa scadeti in greutate, trebuie sa beti suc de lamaie cu apa calda. Preferabil este ca sucul sa se bea fara niciun indulcitor, insa daca este foarte acru si nu puteti sa il beti asa, puteti adauga un pic de miere. Pentru a avea rezultate satisfacatoare, trebuie urmat si un regim alimentar special, cu un continut scazut de calorii.
8. Combate radicalii liberi
Lamaia e capabila de a contracara actiunea radicalilor liberi, cauza principala a imbatranirii celulelor intregului corp. Aceasta poate juca un rol determinant, pentru o fata fresh si tanara. Toate acestea se datoreaza componentelor sale nutritionale.
9. Intareste vasele de sange
Ajutorul dat de lamaie in intarirea vaselor de sange este posibila datorita prezentei de vitamina P, care este foarte importanta pentru prevenirea hemoragiilor interne. Aceasta vitamina joaca un rol foarte important in reglarea tensiunii arteriale .
10. Ajuta vederea
Unele studii sustin ca o substanta continuta de lamaie este capabila de a reduce unele dintre simptomele asociate cu bolile de ochi.
11. Bun tonic
Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, lamaia este un bun tonic cardiac si nervos, remineralizant si antianemic.
12. Elimina celulita
Lamaia este foarte utila in eterna lupta cu celulita. Aceasta ajuta la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor grasimilor si prin cresterea tonusului muscular.
13. Rol diuretic
Lamaia are rol diuretic, ajutand la curatarea cailor renale si a vezicii urinare, scazand semnificativ riscul de infectie urinara. De asemenea, lamaia este utila in tratamentul impotriva pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar care previne formarea cristalelor.
14. Ajuta stomacul
Lamaia este utila in tratamentul stomatitei si al aftelor, dar si al greturilor, starilor de voma, starilor febrile, viermilor intestinali si al constipatiei.
15. Aliat in raceala si gripa
Pentru a scapa de raceala si gripa, trebuie sa consumam cat mai multa lamaie. Vitamina C ajuta sistemul imunitar, facandu-ne mai rezistenti in fata acestor boli. In sezonul rece, ideal ar fi sa consumam in fiecare zi ceai cald cu lamaie si miere.