Asa cum organismul nostru are nevoie de anumite alimente pentru a functiona corect, la fel are nevoie si creierul nostru.
Probabil deja stiti ca o dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale, grasimi sanatoase (cum ar fi uleiul de masline, nuci, peste) si proteine slabe va ofera o multime de beneficii de sanatate, dar o astfel de dieta poate imbunatati, de asemenea, memoria.
Urmatoarele sfaturi nutritionale va vor ajuta sa aflati mai multe despre cresterea capitalului intelectual si despre reducerea riscului de dementa:
Omega 3
Din ce in ce mai multe dovezi indica faptul ca acizii grasi omega-3 sunt deosebit de benefici pentru sanatatea creierului. Pestele este o sursa foarte bogata de omega-3, in special pestele gras, cum ar fi somonul, tonul, pastravul, macroul, sardinele, heringul. In plus, in afara faptului ca ajuta la cresterea intelectuala, pestele poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Daca nu sunteti un fan al pestelui, puteti consuma alte surse de omega-3, cum ar fi: nucile, semintele de in macinate, uleiul de in, spanacul, broccoli, seminte de dovleac si soia.
Cercetarile arata ca dietele bogate in grasimi saturate (din surse cum ar fi carnea rosie, laptele integral, untul, branza, smantana si inghetata) cresc riscul de dementa si afecteaza concentrarea si memoria. Consumul de prea multe calorii la persoanele in varsta, poate creste riscul de tulburari cognitive.
Mancati mai multe fructe si legume!
Fructele si legumele colorate contin antioxidanti, substante care protejeaza celulele creierului. Consumati cat mai multe legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, broccoli, salata verde, sfecla, arugula, precum si fructe, cum ar fi banane, caise, mango, pepene galben si pepene verde.
Beti ceai verde!
Ceaiul verde contine polifenoli, antioxidanti puternici care protejeaza impotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele creierului. Printre multe alte beneficii, consumul regulat de ceai verde poate imbunatati memoria si vigilenta mentala si incetineste imbatranirea creierului.
Beti vin in cantitate moderata!
Pastrarea consumului de alcool sub control este esentiala, deoarece alcoolul ucide celulele creierului. Dar un consum moderat (in jur de un pahar pe zi pentru femei, doua pentru barbati), alcoolul poate imbunatati efectiv memoria. Vinul rosu pare a fi cea mai buna optiune, deoarece este bogat in resveratrol, un flavonoid care stimuleaza fluxul de sange din creier si reduce riscul de boala Alzheimer. Alte optiuni pline de resveratrol sunt sucul de struguri, sucul de afine, strugurii proaspeti, fructele de padure si arahidele.
Carbohidrati
La fel cum o masina de curse are nevoie de gaz, creierul nostru are nevoie de combustibil pentru a functiona la capacitate maxima si, de aceea, trebuie sa consumam carbohidrati. Dar tipul de carbohidrati pe care il alegeti face toata diferenta. Carbohidratii simpli (zahar, paine alba, cereale rafinate) dau un impuls rapid, insa nu e durabil. Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca dietele bogate in carbohidrati simpli pot creste foarte mult riscul de tulburari cognitive la persoanele in varsta. Pentru o energie sanatoasa, care dureaza, trebuie sa alegeti glucide complexe, cum ar fi painea din faina integrala, orez brun, fulgi de ovaz, cereale cu un continut ridicat de fibre, linte, fasole. Evitati alimentele prelucrate si amidonul (cartofi, paste, orez).