Dubla mastectomie

Dubla mastectomie: Nu este necesara pentru 70% dintre femei

Majoritatea pacientelor care au avut cancer de san au optat pentru dubla mastectomie, o interventie chirurgicala efectuata pentru a elimina si sanul sanatos ca o masura de precautie pentru o posibila revenire a bolii.
Un studiu recent, publicat in JAMA SURGERY sustine ca, de fapt, riscul de reaparitie a cancerului de san este foarte mic. In sprijinul acestei teze, au constatat ca mai mult de 70% din femeile care opteaza pentru mastectomie profilactica contralaterala (eliminand atat sanul canceros, dar si pe cel sanatos), nu au intr-adevar nevoie de ea, pentru ca sansele de a dezvolta din nou aceasta boala sunt destul de reduse.

Conform datelor colectate de cercetatorii de la Universitatea din Michigan Comprehensive Cancer Center, exista o tendinta foarte mare, in crestere, in aplicarea si practica de tratamente chirurgicale inutile pentru inlaturarea celui de-al doilea san sanatos, in asteptarea unei reaparitie a bolii.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat 1447 de femei care au confruntat o interventie chirurgicala pentru a elimina cancerul de san si care nu au dezvoltat din nou boala. Dintre ele, aproximativ 3/4 si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o reaparitie a bolii la sanul sanatos, 8% au suferit o mastectomie contralaterala profilactica, iar 18% au luat in considerare intentia de o eliminare dubla a sanilor.
Conform acestor studii, in cei 10 ani de la infrangerea si eliminarea cancerului mamar, doar 3% dintre paciente vor dezvolta o reaparitie la sanul sanatos.

Medicii recomanda, de obicei, la pacientele cu cancer la san, efectuarea testulelor de BRCA 1 si BRCA 2 pentru a afla daca au predispozitie genetica de a suferi de cancer de san si cancer ovarian, iar daca acestea sunt pozitive, pacientele prezinta un risc crescut de reaparitie a bolii.

Chiar daca mastectomia profilactica este indicata doar pentru un procent mic dintre femei, totusi exista o crestere semnificativa in randul femeilor care apeleaza la acest lucru.
Aceasta operatie a castigat, de fapt, „faima” in 2013, cand actrita Angelina Jolie , dupa ce a aflat ca rezultatele pentru BRCA 1 si BRCA 2 au iesit pozitive si, prin urmare, ar putea sa fie in pericol din nou in viitorul apropiat, a ales sa elimine si sanul sanatos.
Femeile care nu au risc ridicat de reaparitie a bolii si decid sa faca mastectomie profilactica sunt conduse de teama de a face cancer si la sanul sanatos.

In ultimii ani, s-au facut numeroase studii si progrese reale, astfel incat acum se ofera gratuit in afara pacientelor care au suferit o mastectomie invaziva, o reconstructie de san, folosind chirurgia plastica.

Din pacate, acest lucru nu este suficient si de foarte multe ori, teama unei reaparitie a bolii afecteaza un procentaj mare de femei care aleg sa opteze pentru o mastectomie dubla, care nu poate oferi intotdeauna rezultate bune, pornind de la dureri postoperatorii.

Author: Irina

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.