Dubla mastectomie

Dubla mastectomie: Nu este necesara pentru 70% dintre femei

Majoritatea pacientelor care au avut cancer de san au optat pentru dubla mastectomie, o interventie chirurgicala efectuata pentru a elimina si sanul sanatos ca o masura de precautie pentru o posibila revenire a bolii.
Un studiu recent, publicat in JAMA SURGERY sustine ca, de fapt, riscul de reaparitie a cancerului de san este foarte mic. In sprijinul acestei teze, au constatat ca mai mult de 70% din femeile care opteaza pentru mastectomie profilactica contralaterala (eliminand atat sanul canceros, dar si pe cel sanatos), nu au intr-adevar nevoie de ea, pentru ca sansele de a dezvolta din nou aceasta boala sunt destul de reduse.

Conform datelor colectate de cercetatorii de la Universitatea din Michigan Comprehensive Cancer Center, exista o tendinta foarte mare, in crestere, in aplicarea si practica de tratamente chirurgicale inutile pentru inlaturarea celui de-al doilea san sanatos, in asteptarea unei reaparitie a bolii.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat 1447 de femei care au confruntat o interventie chirurgicala pentru a elimina cancerul de san si care nu au dezvoltat din nou boala. Dintre ele, aproximativ 3/4 si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o reaparitie a bolii la sanul sanatos, 8% au suferit o mastectomie contralaterala profilactica, iar 18% au luat in considerare intentia de o eliminare dubla a sanilor.
Conform acestor studii, in cei 10 ani de la infrangerea si eliminarea cancerului mamar, doar 3% dintre paciente vor dezvolta o reaparitie la sanul sanatos.

Medicii recomanda, de obicei, la pacientele cu cancer la san, efectuarea testulelor de BRCA 1 si BRCA 2 pentru a afla daca au predispozitie genetica de a suferi de cancer de san si cancer ovarian, iar daca acestea sunt pozitive, pacientele prezinta un risc crescut de reaparitie a bolii.

Chiar daca mastectomia profilactica este indicata doar pentru un procent mic dintre femei, totusi exista o crestere semnificativa in randul femeilor care apeleaza la acest lucru.
Aceasta operatie a castigat, de fapt, “faima” in 2013, cand actrita Angelina Jolie , dupa ce a aflat ca rezultatele pentru BRCA 1 si BRCA 2 au iesit pozitive si, prin urmare, ar putea sa fie in pericol din nou in viitorul apropiat, a ales sa elimine si sanul sanatos.
Femeile care nu au risc ridicat de reaparitie a bolii si decid sa faca mastectomie profilactica sunt conduse de teama de a face cancer si la sanul sanatos.

In ultimii ani, s-au facut numeroase studii si progrese reale, astfel incat acum se ofera gratuit in afara pacientelor care au suferit o mastectomie invaziva, o reconstructie de san, folosind chirurgia plastica.

Din pacate, acest lucru nu este suficient si de foarte multe ori, teama unei reaparitie a bolii afecteaza un procentaj mare de femei care aleg sa opteze pentru o mastectomie dubla, care nu poate oferi intotdeauna rezultate bune, pornind de la dureri postoperatorii.

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *