Calciul – tot ce trebuie sa stii despre acest mineral esential
Calciul este un mineral foarte important pentru organismul nostru, fiind o parte esentiala a oaselor si a dintilor. Sistemele cardiovascular, nervos, si sangvin au nevoie, de asemenea, de calciu pentru a functiona normal.
Calciul este utilizat in tratamentul si prevenirea nivelului scazut de calciu, inclusiv al osteoporozei (oasele slabe din cauza densitatii osoase scazuta), rahitismului (o afectiune care implica la copii inmuiere a oaselor), si al osteomalaciei (inmuierea oaselor care implica durere). Calciul este de asemenea folosit pentru ameliorarea sindromului premenstrual (PMS), a crampelor musculare din timpul sarcinii, in cazuri de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii (pre-eclampsie), precum si la reducerea riscului de cancer la colon si cancer rectal.
Unii oameni folosesc calciu in complicatii dupa o interventie chirurgicala de by-pass intestinal, hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol, boala Lyme, pentru a reduce nivelul ridicat de fluor la copii, precum si pentru a reduce nivelul ridicat de plumb.
Carbonatul de calciu este utilizat ca antiacid pentru “arsuri la stomac”. Carbonatul de calciu si acetatul de calciu sunt utilizate pentru reducerea nivelurilor de fosfat la persoanele cu boli de rinichi.
Alimentele bogate in calciu includ laptele si produsele lactate, varza si broccoli, precum si sucurile de citrice imbogatite cu calciu, apa minerala, conserve de peste cu oase si produse din soia prelucrate cu calciu.
Calciul poate interactiona cu unele medicamente prescrise de medic pentru anumite boli, dar uneori efectele pot fi minimizate prin luarea de calciu la intervale diferite de timp. Intotdeauna trebuie sa cititi prospectul pentru a vedea daca medicamentul respectiv interactioneaza cu calciul.
Cum functioneaza?
Oasele si dintii contin peste 99% din calciul din corpul uman (in jur de un kilogram de calciu). Calciul se gaseste in sange, muschi, precum si in alte tesuturi. Calciul din oase poate fi folosit ca o rezerva care poate fi eliberata in organism dupa cum este necesar. Concentratia de calciu in organism tinde sa scada pe masura ce imbatranim, deoarece este eliberat din corp prin transpiratie, prin celulele pielii si deseuri. In plus, la femeile de varsta absorbtia de calciu tinde sa scada datorita nivelului de estrogen redus. Absorbtia calciului poate varia in functie de rasa, sex, varsta..