Nutritie
Cele 5 motive surprinzatoare pentru a manca mai multa grasime
Cu atatea diete si sfaturi care circula pe internet, cum poti sa stii ce alegeri alimentare corecte trebuie sa faci? Sa luam grasimea, de exemplu. De ani de zile s-a tot spus cat de rea este pentru organism si ca e cauza principala a colesterolului ridicat, a bolilor de inima si a obezitatii. Dar studiile stiintifice arata acum ca exista multe beneficii pentru care trebuie sa mancam mai multa grasime si e timpul sa incepem sa regandim aceasta parte esentiala a regimului nostru alimentar. In “Grain Brain”, Dr. David Perlmutter descrie dieta stramosului nostru ca fiind compusa din 75% grasime, 20% proteine si 5% carbohidrati, comparativ cu dieta nostru actuala de 60% carbohidrati, 20% proteine si 20% grasimi. Dr. Perlmutter merge mai departe pentru a explica modul in care piatra de temelie a multor conditii de sanatate de azi, inclusiv Alzheimer, ADHD, depresie, anxietate si durerile de cap cronice sunt legate de inflamatie in organism si creier, declansate de carbohidrati. Alte studii ne spun ca epidemia de obezitate, care s-a dublat in ultimii 50 de ani, nu este din cauza faptului ca s-a mancat prea multa grasime, ci din cauza consumului nostru mare de carbohidrati si zahar, inclusiv glucoza care se gaseste in fructe si sucuri. Glucoza excesiva este transformata de catre organism si stocata sub forma de grasime. Gary Taubes in “Why We Get Fat” spune ca “daca lumea nu ar fi inventat tigarile, cancerul pulmonar ar fi o boala rara. De asemenea, daca nu am tine astfel de diete cu un continut ridicat de carbohidrati, obezitatea ar fi o afectiune rara.” Deci se crede ca grasimea nu este vinovata pentru acest lucru. De fapt: 1. Grasimea este esentiala pentru sanatatea creierului Stiati ca tesutului cerebral este format din aproape 60% grasime? O dieta saraca in grasimi “fura” de fapt de la creier materialele de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. Nu vorbim doar despre acizii grasi esentiali omega-3, despre care tot citim (grasimile gasite in produsele alimentare cum ar fi somon, avocado, nuci si seminte de in), ci de unele dintre grasimile saturate de care ni s-a spus ani de zile sa le evitam, inclusiv grasimile animale. Vitamine esentiale, cum ar fi A, D, E si K nu sunt solubile in apa si necesita grasime pentru a fi transportate si absorbite de catre organism. Aceste vitamine sunt cruciale pentru sanatatea creierului si a multor dintre organele noastre vitale. Vitamina D este acum apreciata ca fiind un element important in scaderea sensibilitatii la Alzheimer, Parkinson, depresie si alte tulburari cerebrale si despre omega 3 se spune ca este rcomandata pentru a accentua functia cognitiva, precum si pentru a imbunatati starea de spirit. 2. Grasimea ajuta plamanii sa functioneze corect Plamanii nostri sunt acoperiti cu o substanta alcatuita aproape in intregime de grasimi saturate. Fara suficiente grasimi saturate, plamanii nostri pot fi compromisi. 3. Grasimea stimuleaza sistemul imunitar Dr. Michael si Dr. Maria Eades in cartea lor “Good Calories, Bad Calories” au scris despre rolul pe care grasimile saturate din unt si ulei de cocos il au in pastrarea sanatatii sistemului imunitar, declarand ca “pierderea unui numar suficient de acizi grasi saturati din celulele albe din sange le impiedica capacitatea de a recunoaste si de a distruge invadatorii straini, cum ar fi virusuri, bacterii, fungi..” 4. Grasimea pastreaza...
read more11 beneficii ale apei cu lamaie pe care nu le stiai
Lamaile contin foarte multi nutrienti, inclusiv vitamina C, vitaminele din complexul B, calciu, fier, magneziu, potasiu si fibre. De fapt, lamainle contin mai mult potasiu decat merele sau strugurii! Deoarece sucul de lamaie nu este foarte bun pentru smaltul dintilor, este important sa se dilueze cu apa avand orice temperatura (desi este recomandata cea calduta). Beti apa calduta cu lamaie dimineata si asteaptati 15 pana la 30 de minute inainte a lua micul dejun. Acest lucru va va ajuta sa profitati pe deplin de beneficiile apei cu lamaie, beneficii pe care le-am enumerat mai jos. 11 Beneficii ale apei cu lamaie 1. Ii da un impuls sistemului imunitar Vitamina C este foarte importanta pentr sistemul nostru imunitar, iar sucul de lamaie abunda in aceasta vitamina. Nivelul de vitamina C din organismul dumneavoastra este unul dintre primele lucruri care scad atunci cand sunteti stresat, motiv pentru care expertii recomanda suplimentele de vitamina C in special in perioade de stres. 2. Lamaile sunt o sursa excelenta de potasiu Dupa cum am mentionat deja, lamaile sunt bogate in potasiu, care este bun pentru sanatatea inimii, precum si pentru functionarea in parametri optimi a creierului si a nervilor. 3. Ajuta digestia Sucul de lamaie nu numai ca ajuta la o digestie sanatoasa prin eliminarea toxinelor din tractul digestiv, insa ajuta si la ameliorarea simptomelor de indigestie, cum ar fi arsurile la stomac, eructatii, balonare, etc.. 4. Curata organismul dumneavoastra Lamaile ajuta la eliminarea toxinelor din organism prin consolidarea functiei enzimelor si prin stimularea ficatului. 5. Lamaile improspateaza respiratia Lamaile ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de dinti si in caz de gingivita. Deoarece acidul citric poate eroda smaltul dintilor, ar trebui sa spalati dintii dupa consumul de apa cu lamaie. 6. Pastreaza pielea sanatoasa Antioxidantii din sucul de lamaie ajuta la reducea nu numai a petelor, ci si a ridurile! Acesta poate fi, de asemenea, aplicat pe cicatrici si pete de varsta pentru a reduce aspectul lor. Deoarece sucul de lamaie ajuta la detoxifiere, se va mentine stralucirea pielii. 7. Ajuta in lupta cu kilogramele Lamaile contin fibre, pectina, care ajuta la scaderea poftei de mancare. 8. Lamaile reduc inflamatia Daca beti apa de lamaie in mod regulat, aceasta va scadea aciditatea din corpul dumneavoastra. Se elimina acidul uric in articulatii, care este una dintre principalele cauze de inflamatie. 9. Va ofera un impuls de energie Sucul de lamaie incarca corpul cu energie atunci cand intra in tractul digestiv, si de asemenea, ajuta la reducerea anxietatii si depresiei. (Chiar si mirosul de lamai are un efect calmant asupra sistemului nervos!) 10. Ajuta la reducerea cafeinei Nu am crezut acest lucru pana cand l-am incercat, dar inlocuind cafeaua mea de dimineata cu o ceasca de apa fierbinte cu lamaie, a facut intr-adevar minuni! Ma simt odihnita si nu trec prin acele stari de oboseala dupa-amiaza. In plus, nervii mei sunt recunoscatori. 🙂 11. Ajuta in lupta impotriva infectiilor virale. Apa calda de lamaie este cel mai eficient mod de a diminua infectiile virale si gatul inflamat. In plus, sucul de lamaie stimuleaza sistemul imunitar, iar infectia va trece mai repede. Nu numai ca beneficiile apei cu lamaie sunt foarte multe, insa consumul acesteia este una dintre cele mai importante schimbari simple si la indemana oricui pe care le puteti face pentru sanatatea dumneavoastra. Este...
read moreCat de benefice sunt migdalele pentru sanatatea ta?
Migdalele sunt gustoase, hranitoare si au foarte multe beneficii pentru sanatatea ta! Consumul a 7-10 migdale la micul dejun ne ajuta sa fim mai sanatosi si mai energici pe intreaga durata a zilei. Mai jos prezentam 9 beneficii ale migdalelor: 1. Ele reduc riscul de atac de cord. Conform ultimelor cercetari, prsoanele care consuma migdale de cinci ori pe saptamana prezinta o reducere de pana la 50% a riscului de atac de cord. 2. Ele scad colesterolul “rau”. O portie zilnica de migdalele are un efect favorabil asupra nivelului de colesterol din sange, potrivit unui studiu clinic de Dr. Gene Spiller, cercetator american. 3. Ele protejeaza peretii arterelor. S-a constatat ca flavonoidele din migdale impreuna cu vitamina E, reduc riscul de boli de inima (conform cercetarorilor de la Universitatea Tufts). 4. Datorita fosforului prezent in migdale, acestea ajuta oasele si dintii. 5. Migdalele contin grasimi bune si sunt un real ajutor in curele de slabire. Desi nucile sunt bogate in grasimi, persoanele care le consuma frecvent au o greutate mai mica decat cei care nu le consuma deloc. Conform unui studiu realizat de Health Study Nurses, cei ce au mancat fructe cu coaja lemnoasa de cel putin doua ori pe saptamana au fost cu 31% mai putin dispusi spre ingrasare, spre deosebire de cei care le-au consumat rareori sau deloc. Studiul a implicat 8865 adulti. 6. Migdalele reduc cresterea de zahar in sange si a insulinei dupa mese. 7. Ajuta la furnizarea buna a functiei cerebrale. Migdalele contine riboflavina si L-carnitina, nutrienti care stimuleaza activitatea creierului si pot reduce, de asemenea, riscul de boala Alzheimer. 8. Acestea ajuta sistemul nervos. Conform Ayurveda, migdalele ajuta la cresterea nivelului intelectual. 9. Alcalinizeaza corpul. Cand corpul tau nu este suficient de alcalin, risti osteoporoza, functia imunitara deficitara, consumul redus de energie si cresterea in...
read moreNucile: proprietati nutritive si beneficii
Nucile au multe proprietati benefice si valori nutritionale importante. In general, fructele uscate sunt foarte bune pentru organismul nostru. Aceste fructe sunt capabile, in special, sa regleze colesterolul, sa previna bolile de inima si sunt indicate impotriva diabetului, in dietele vegetariene si in cazuri de lipsa a poftei de mancare si convalescenta. Nucile sunt, de asemenea, folosite in produsele cosmetice, deoarece cojile si frunzele contin substante care sunt bune pentru piele si par. In medicina pe baza de plante, extractul de nuci este folosit ca tonic astringent si decongestionant si pentru functiile sale digestive. Acesta este benefic pentru ficat si pancreas. Valorile nutritive Daca luam in considerare valoarea nutritiva a nucilor, aflam ca acestea contin multe calorii, aproximativ 650 la 100 de grame de fruct. De asemenea, in 100 de grame de nuci avem 16% proteine, 12% carbohidrati si mai mult de 60% grasime. Cu toate acestea, grasimile din nuci nu sunt rele, continand si acizi grasi omega 3 si omega 6, care sunt cunoscuti pentru actiunea benefica impotriva colesterolului si trigliceridelor. De asemenea, in proteinele din nuci se gaseste o substanta foarte importanta in prevenirea arteriosclerozei: arginina. Nucile sunt bogate in minerale precum fosfor, potasiu, fier, magneziu, calciu si vitamine. Pe langa vitaminele B1, B2 si B6, nucile contin si vitamina E, care actioneaza ca un antioxidant si este capabila de a preveni imbatranirea celulara. Beneficii Nucile au foarte multe proprietati benefice organismului. In primul rand, ele sunt cunoscute pentru reglarea colesterolului si lupta impotriva diabetului. Din acest motiv, ele sunt recomandate ca remedii naturale potrivite pentru a lupta preventiv impotriva bolilor care afecteaza sistemul cardiovascular. Ele sunt recomandate in timpul sarcinii, deoarece contin o multime de vitamine si omega 3, astfel incat fatul se poate dezvolta in mod corespunzator. De asemenea, nucile ajuta la echilibrul hormonal. Fiind foarte hranitoare, ele pot fi consumate in situatii de stres, atunci cand suntem la recuperare sau avem un apetit scazut si pot fi incluse in dietele vegetariene, pentru a creste cantitatea de proteine ingerate. Nucile sunt cunoscute in medicina naturista pentru proprietatile lor anti-inflamatorii, actionand chiar si impotriva acneei. Nucile sunt foarte utile in combaterea diareei si a infectiilor intestinale, actionand si ca un antiseptic. Coaja de nuca si frunzele sale contin unele substante care ajuta la reinnoirea celulelor pielii si sunt capabile de a fortifica parul, contracarand caderea...
read moreRodia: proprietati nutritive, beneficii si contraindicatii
Rodia, fruct al carui nume stiintific este Punica granatum, este originar din sud-vestul Asiei si face parte din familia Punicaceae. Creste ca o planta stufoasa, cu un invelis tare de culoare galbena, frunze alungite verzi, flori rosii si un fruct (rodie), format din boabe suculente, usor amare, bogat in minerale, vitamine si apa. Diferite soiuri de rodie sunt impartite in dulce, dulce acrisor si acid. Acest fruct creste in zonele cu o clima blanda, dar poate fi cultivat si in zonele cu clima mai rece (atata timp cat acesta este crescut intr-un loc acoperit). In Europa, rodia este cultivata in Spania si Italia, si exista numai soiuri dulci: Alappia, Horse Tooth, Neirana sau Selinunte. Proprietatile benefice ale rodiei erau deja cunoscute din antichitate: radacina fierta in vin a fost folosita ca vermifug si invelisul a fost utilizat in cazul unei tranzit lent. Proprietati nutritive si beneficii Rodia este bogata in antioxidanti, vitamina C (o rodie contine aproape 20% din necesarul unui om adult), vitamina K, vitamina B, vitamina A, potasiu, proteine, carbohidrati si grasimi. Rodia este, de asemenea, bogata in alte minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, fosfor si, in cantitate mai mica, mangan si zinc. Contine putine calorii: aproximativ 60 Kcal la 100 grame de fruct. Rodia are o actiune si impotriva cancerului, ajuta la inhibarea formarii de metastaze si reducerea radicalilor liberi. Antocianinele continute in sucul de rodie sunt capabile de a efectua o actiune de protectie impotriva razelelor UV. Sucul poate ajuta, de asemenea, la obtinerea unui sange mai subtire, reducand riscul de ateroscleroza, si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumarea rodiei in mod regulat ajuta la reducerea colesterolului, lupta impotriva obezitatii, imbunatateste starea generala si este, de asemenea, indicata pentru pacientii cu dializa. Contraindicatii Consumul excesiv de rodie (in special a principiilor activi extrasi din coaja) poate provoca intoxicatii. In aceste cazuri, reactiile adverse pot fi: ameteli, dureri de cap, somnolenta si dificultati de respiratie. In plus, sucul de rodie poate inhiba efectul anumitor medicamente. Daca e consuma o rodie din cand in cand, nu influenteaza un tratament, dar daca se consuma zi de zi, este bine sa se consulte medicul de familie pentru a verifica posibilele interactiuni cu medicamente pe care le luati. Rar, unele persoane prezinta reactii alergice la sucul de rodie. Atunci cand este aplicat pe piele poate provoca mancarime, umflaturi, dificultati de respiratie si congestia nazala. Cantitati mari de suc de rodie, pot scadea tensiunea...
read moreFisticul – proprietati si valoare nutritionala
Fisticul are multe proprietati benefice si terapeutice. Acesta este bogat in antioxidanti, poate reduce colesterolul, scade tensiunea arteriala, este indicat in timpul sarcinii si are un indice glicemic scazut. Fisticul este, de asemenea, ideal pentru controlul greutatii si exista diverse studii care sustin ca are proprietati afrodisiace. Beneficii Proprietatile benefice ale fisticului sunt date, in primul rand, de catre antioxidantii pe care ii contine. Fisticul este plin de tocoferol, vitamina E si caronoidi. Moleculele antioxidante implicate in diferite reactii chimice in interiorul organismului ajuta la combaterea imbatranirii celulare si ne protejeaza de efectele radicalilor liberi. Fisticul este foarte bogat in grasimi nesaturate (aproximativ 50%), care actioneaza prin reducerea daunelor cardiovasculare, avand o actiune anti-hipertensiva. Fisticul este recomandat pentru a controla colesterolul (datorita fitosterolilor) si in diabetul zaharat, deoarece este un aliment cu indice glicemic scazut. Datorita continutului mare de acizi grasi omega 3 si omega 6, consumul de fistic este ideal in timpul sarcinii, deoarece acesti acizi grasi sunt in masura sa asigure conditiile necesare pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Potrivit cercetarilor efectuate in America, fisticul, si, in general toate fructele uscate, pot preveni si pot lupta contra unor tipuri de cancer, cum ar fi, de exemplu, cel de prostata. Fisticul este, de asemenea, ideal pentru cei ce vor sa scada in greutate, avand o dieta saraca in calorii. Contine foarte multe fibre, ceea ce ii confera o putere foarte mare de satietate si, prin urmare, va pot ajuta sa pierdeti kilograme cu usurinta. In 2011, a fost publicat in “Nature” un articol cu privire la proprietatile afrodisiace ale fisticului. Acesta ar putea interveni in anumite tulburari metabolice care stau la baza disfunctiei erectile; efectul sau ar putea fi foarte eficient, insa inca se mai fac studii cu privire la acest lucru. Proprietati nutritionale In ceea ce priveste valoarea nutritionala a fisticului, in general, putem spune ca 100 de grame de produs contine aproximativ 557 de kilocalorii. Mai exact, ar fi de 44 grame de lipide, 21 grame de proteine si 28 grame de carbohidrati. In rest, fisticul contine apa, fibre, minerale si vitamine. Acestea din urma sunt reprezentate in principal de cele din grupa B si, in special de acidul folic, numit vitamina B9. Sarurile minerale sunt in mare parte alcatuite din calciu, fier, zinc, cupru, potasiu si fosfor. Daca il excludem pe cel sarat, fisticul are un continut scazut de sodiu. Continutul de potasiu este mai mare decat cel al bananelor, iar mineralele gasite in fistic sunt foarte importante pentru celule si tesuturi. De asemenea, ele ajuta la mentinerea oaselor si a dintilor...
read moreSalvia – Proprietati si contraindicatii
Salvia are multe proprietati cu numeroase beneficii pentru organism. Este utila in caz de tuse, stimuleaza secretia de sucuri gastrice, pastreaza o respiratie proaspata si dintii curati. In caz de laringite si faringite, va puteti pregati un decoct cu flori de salvie. Aceasta planta, de asemenea, poate combate oboseala si depresia. Salvia este o planta cu proprietati anti-inflamatorii si este un bun expectorant. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la contraindicatii, deoarece este cunoscut faptul ca utilizarea uleiului esential de salvie in doze mari, poate crea reactii adverse. Proprietatile si beneficiile Salvia este bogata in enzime, vitaminele B1 si C, flavonoide si substante estrogene. In general, putem spune ca aceasta planta este capabila de a stimula organismul si, datorita proprietatii sale de a stimula secretia de sucuri gastrice, este un digestiv excelent. Este indicata in cazuri de abces si gingivita, deoarece are proprietati excelente de vindecare. Actioneaza impotriva infectiilor care afecteaza tractul respirator, lupta impotriva retentiei de apa, a durerilor de cap si contra reumatismului. In plus, salvia este indicata in tratarea sindromelor cauzate de menopauza si in diminuarea simptomelor menstruale dureroase. Ea ajuta in starile de astenie si starile de spirit scazute, este deosebit de indicata in caz de epuizare fizica si ajuta memoria. Salvia poate reduce nivelul de glucoza din sange si este benefica chiar si in cazurile de diabet zaharat. Ea are proprietati excelente antisudorifere si ajuta la mentinerea pielii odihnite, fiind utilizata in produsele cosmetice. Preparatele din aceasta planta sunt eficiente impotriva tusei, iar uleiul esential are efecte remarcabile antiseptice si balsamice. Acestea pot fi utilizate si in caz de dureri de gat si raceli, respectand indicatiile de pe ambalaj. Contraindicatii Trebuie sa acordam o atentie deosebita mai ales in utilizarea uleiului esential de salvie, deoarece utilizarea sa continua in doze normale sau utilizarea unei doze excesive poate cauza manifestari neurotoxice. Toxicitatea sa poate aparea, de asemenea, si de la preparate topice, cum ar fi creme si uleiuri de masaj, care sunt absorbite de piele sau mucoase. Salvia nu este recomandata la pacientii cu insuficienta renala. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca aceasta nu trebuie utilizata in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece poate opri...
read moreSpanacul: proprietati, valoarea nutritiva si contraindicatii
Spanacul are numeroare beneficii pentru organism: abunda in fier, vitamina A, vitamina C, poate proteja vederea, intareste sistemul imunitar si este eficace impotriva constipatiei. Acesta nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra, deoarece contribuie la bunastarea generala a organismului. Proprietatile spanacului Spanacul contine fier. Cu toate acestea, pentru ca organismul sa il poate absorbi in mod corespunzator, este esential sa fie consumat impreuna cu o anumita cantitate de vitamina C. De aceea, este indicat sa mancati spanac asezonat cu lamaie daca suferiti de un deficit de fier si vreti un aliment natural ce este capabil sa combata anemia. Spanacul contine o substanta care, conform cercetarilor stiintifice, ajuta la cresterea puterii si a masei musculare. In plus, spanacul este util si impotriva diabetului. Spanacul este bogat in fibre, acestea fiind utile in caz de constipatie. O alta substanta prezenta in cantitati mari in spanac este acidul folic, acesta fiind capabil de a aduce mai multe beneficii pentru sistemul imunitar, facandu-l mai puternic; aceasta ajuta, de asemenea, organismul in productia de celule rosii din sange. Ar trebui sa se evite spanacul gatit, deoarece la fierbere se pierd aproximativ jumatate din proprietatile lui. Ideal ar fi ca acesta sa fie consumat in stare naturala, cruda, adaugat intr-o salata. Valorile nutritive Spanacul are un continut ridicat de vitamina A si vitamina C, abundenta in vitaminele B, D, F PP si K si contine cantitati minore de minerale, cum ar fi potasiu, calciu si fosfor. Spanacul este constituit in cea mai mare parte din apa (aproximativ 90 de grame), continand, in cantitati mai mici si fibre (2 grame), proteine (3,4 g), grasimi (0,7 grame) si carbohidrati (3 grame). Contraindicatii Contraindicatiile spanacului sunt limitate. Acesta ar trebui sa fie evitat de cei care sufera de pietre la rinichi sau de osteoporoza. Cercetarile stiintifice au aratat modul in care acidul oxalic continut de spanac poate fi nu numai responsabil pentru formarea de pietre, ci poate avea un efect negativ si asupra absorbtiei...
read moreBroccoli: Proprietati, valoare nutritiva si contraindicatii
Broccoli sunt legume bogate in antioxidanti, care ajuta la mentinerea sanatatatii inimii, ficatului si a pielii. Proprietati Proprietatile legumelor broccoli se datoreaza in principal continutului ridicat de vitamina C. Acestea mentin arterele sanatoase, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si contribuie la functionalitatea arterelor, deoarece sunt bogate in sulforafan, un antioxidant care regleaza tensiunea arteriala. Aceste legume abunda in antioxidanti ce pot juca un rol major in prevenirea cancerului, deoarece acestia actioneaza impotriva imbatranirii celulare provocate de radicalii liberi. Ele sunt, de asemenea, capabile sa stimuleze sistemul imunitar intr-un mod eficient. Totodata, acestea sunt bune pentru starea de sanatate a ficatului, deoarece compusii de sulf ajuta la detoxifiere. Broccoli reusesc sa elimine toxinele din corp si grasimile care se acumuleaza in organe si, de aceea, se recomanda pentru a combate ficatul gras. Broccoli contin si vitamina A, de la care deriva formarea de retinol si colagen, elemente fundamentale pentru a mentine pielea elastica si pentru a evita aparitia ridurilor. Valoare nutritiva 100 de grame de broccoli au 24 kcal si contin 89% apa, 2 grame de carbohidrati, 3,4 grame de proteine, 3 grame de fibre, 0,3 grame lipide, iar restul este format din calciu, fier si vitaminele A, C si K. Sa ne amintim ca, in scopul de a pastra intacte toate proprietati si sa putem beneficia de toate aceste substante benefice, este bine sa mancam broccoli crud. Totusi, entru a pastra valoarea maxima nutritiva a acestei legume, trebuie sa se fierba timp de maxim 10 minute sau sa fie gatit in abur. Contraindicatii Printre reactiile adverse care pot aparea de la consumul de broccoli se numara formarea de gaze intestinale si balonare, deoarece aceasta leguma este bogata in fibre insolubile, care pot duce la indigestie, mai ales daca suferiti de gastrita sau sindromul intestinului iritabil. In aceste cazuri, de fapt, consumul de broccoli ar trebui limitat. Consumul in cantitati mari, poate creste cererea de iod a organismului, fapt care ar putea duce la o deficienta a...
read moreFructele oleaginoase lupta impotriva diabetului de tip 2
Ce dieta trebuie sa tinem pentru a controla nivelul de glucoza din sange si diabetul zaharat de tip 2? Ar trebui sa fie o dieta sanatoasa, echilibrata si, in conformitate cu rezultatele unui studiu recent canadian, trebuie sa includa o doza zilnica de fructe uscate. Nuci, migdale, fistic, alune si asa mai departe: aceste fructe trebuie introduse in dieta in caz de diabet zaharat de tip 2. Conform ultimilor cercetari, publicate in paginile revistei Diabetes Care, 75 de grame de fructe uscate in fiecare zi ar fi portia perfecta pentru a contracara efectele diabetului de tip 2. “Fructele uscate s-au dovedit a fi o optiune alimentara specifica pentru persoanele cu diabet de tip 2, care doresc sa reduca aportul de glucide. Mixt, nesarate, uscate sau prajite, fructele uscate ajuta la controlul zaharului si al lipidelor din sange si poate fi utilizat ca parte a unei strategii de imbunatatire a controlului diabetului zaharat tip 2, fara a provoca cresterea in greutate”, a declarat unul dintre autorii...
read more