Salvia – Proprietati si contraindicatii

salvia - proprietati si beneficii

salvia – proprietati si beneficii

Salvia are multe proprietati cu numeroase beneficii pentru organism. Este utila in caz de tuse, stimuleaza secretia de sucuri gastrice, pastreaza o respiratie proaspata si dintii curati. In caz de laringite si faringite, va puteti pregati un decoct cu flori de salvie. Aceasta planta, de asemenea, poate combate oboseala si depresia. Salvia este o planta cu proprietati anti-inflamatorii si este un bun expectorant. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la contraindicatii, deoarece este cunoscut faptul ca utilizarea uleiului esential de salvie in doze mari, poate crea reactii adverse.

Proprietatile si beneficiile

Salvia este bogata in enzime, vitaminele B1 si C, flavonoide si substante estrogene. In general, putem spune ca aceasta planta este capabila de a stimula organismul si, datorita proprietatii sale de a stimula secretia de sucuri gastrice, este un digestiv excelent.

Este indicata in cazuri de abces si gingivita, deoarece are proprietati excelente de vindecare. Actioneaza impotriva infectiilor care afecteaza tractul respirator, lupta impotriva retentiei de apa, a durerilor de cap si contra reumatismului.

In plus, salvia este indicata in tratarea sindromelor cauzate de menopauza si in diminuarea simptomelor menstruale dureroase. Ea ajuta in starile de astenie si starile de spirit scazute, este deosebit de indicata in caz de epuizare fizica si ajuta memoria.

Salvia poate reduce nivelul de glucoza din sange si este benefica chiar si in cazurile de diabet zaharat. Ea are proprietati excelente antisudorifere si ajuta la mentinerea pielii odihnite, fiind utilizata in produsele cosmetice.

Preparatele din aceasta planta sunt eficiente impotriva tusei, iar uleiul esential are efecte remarcabile antiseptice si balsamice. Acestea pot fi utilizate si in caz de dureri de gat si raceli, respectand indicatiile de pe ambalaj.

Contraindicatii

Trebuie sa acordam o atentie deosebita mai ales in utilizarea uleiului esential de salvie, deoarece utilizarea sa continua in doze normale sau utilizarea unei doze excesive poate cauza manifestari neurotoxice.

Toxicitatea sa poate aparea, de asemenea, si de la preparate topice, cum ar fi creme si uleiuri de masaj, care sunt absorbite de piele sau mucoase. Salvia nu este recomandata la pacientii cu insuficienta renala.

De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca aceasta nu trebuie utilizata in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece poate opri lactatia.

Author: Irina

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.