Sanatate
Calciul – tot ce trebuie sa stii despre acest mineral esential
Calciul – tot ce trebuie sa stii despre acest mineral esential Calciul este un mineral foarte important pentru organismul nostru, fiind o parte esentiala a oaselor si a dintilor. Sistemele cardiovascular, nervos, si sangvin au nevoie, de asemenea, de calciu pentru a functiona normal. Calciul este utilizat in tratamentul si prevenirea nivelului scazut de calciu, inclusiv al osteoporozei (oasele slabe din cauza densitatii osoase scazuta), rahitismului (o afectiune care implica la copii inmuiere a oaselor), si al osteomalaciei (inmuierea oaselor care implica durere). Calciul este de asemenea folosit pentru ameliorarea sindromului premenstrual (PMS), a crampelor musculare din timpul sarcinii, in cazuri de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii (pre-eclampsie), precum si la reducerea riscului de cancer la colon si cancer rectal. Unii oameni folosesc calciu in complicatii dupa o interventie chirurgicala de by-pass intestinal, hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol, boala Lyme, pentru a reduce nivelul ridicat de fluor la copii, precum si pentru a reduce nivelul ridicat de plumb. Carbonatul de calciu este utilizat ca antiacid pentru “arsuri la stomac”. Carbonatul de calciu si acetatul de calciu sunt utilizate pentru reducerea nivelurilor de fosfat la persoanele cu boli de rinichi. Alimentele bogate in calciu includ laptele si produsele lactate, varza si broccoli, precum si sucurile de citrice imbogatite cu calciu, apa minerala, conserve de peste cu oase si produse din soia prelucrate cu calciu. Calciul poate interactiona cu unele medicamente prescrise de medic pentru anumite boli, dar uneori efectele pot fi minimizate prin luarea de calciu la intervale diferite de timp. Intotdeauna trebuie sa cititi prospectul pentru a vedea daca medicamentul respectiv interactioneaza cu calciul. Cum functioneaza? Oasele si dintii contin peste 99% din calciul din corpul uman (in jur de un kilogram de calciu). Calciul se gaseste in sange, muschi, precum si in alte tesuturi. Calciul din oase poate fi folosit ca o rezerva care poate fi eliberata in organism dupa cum este necesar. Concentratia de calciu in organism tinde sa scada pe masura ce imbatranim, deoarece este eliberat din corp prin transpiratie, prin celulele pielii si deseuri. In plus, la femeile de varsta absorbtia de calciu tinde sa scada datorita nivelului de estrogen redus. Absorbtia calciului poate varia in functie de rasa, sex,...
read moreUrzica – beneficii, indicatii si proprietati
Urzica – beneficii, indicatii si proprietati Urzica (Urtica dioica) este folosita de secole pentru tratarea simptomelor alergice, in special in tratarea guturaiului care este cea mai frecventa problema de alergie. Aceasta planta contine compusi biologici activi care reduc inflamatia. Dr. Andrew Wiel MD, autor al Natural Health / Medicina Naturala spune ca nu stie nimic mai eficace decat urzica pentru ameliorarea alergiilor. Declaratia lui este sustinuta de studiile facute de cercetatorii de la Colegiul National de Medicina Naturopatica din Portland, Oregon. Medicamentele contra alergiei recomandate de medici trateaza doar simptomele si au tendinta de a-si pierde eficacitatea daca sunt luate o perioada de timp mai indelungata. Ele pot provoca, de asemenea, somnolenta, sinusuri uscate, insomnie si hipertensiune arteriala. Urzica nu are nicio reactie adversa. Aceasta poate fi utilizata in mod regulat si are un numar impresionant de alte beneficii. Poate fi folosita mai ales ca un tratament pentru marirea prostatei. Urzica a fost studiata foarte mult timp si s-a demonstrat eficienta sa in tratarea bolii Alzheimer, artrita, astm, infectii ale vezicii urinare, bronsita, bursita, gingivita, guta, urticarie, pietre la rinichi, laringite, scleroza multipla, PMS, marirea prostatei, sciatica si tendinita. Extern, poate fi folosita pentru a imbunatati aspectul parului si se spune ca este un remediu foarte eficient impotriva parului gras si al matretii. De asemenea, este utilizata pentru a trata probleme ale pielii, dureri artritice, guta, sciatica, nevralgii si hemoroizi. In unele tari, urzica este vanduta ca un medicament pe baza de plante pentru boli de prostata si ca un diuretic. Acesta este un ingredient comun in alte medicamente pe baza de plante produse pentru dureri reumatice si inflamatorii (mai ales pentru tractul urinar inferior si de prostata). Frunza este folosita ca un diuretic, pentru artrita, prostatita, reumatism, artrita reumatoida, hipertensiune arteriala si rinita alergica. Radacina este recomandata ca un diuretic, pentru alinarea hiperplaziei benigne de prostata (HBP) si alte probleme de prostata si ca un remediu natural pentru a trata sau preveni chelia. Aceasta planta trebuie utilizata pentru un minim de 30 de zile pentru efectele complete. Urzica este, de asemenea, utilizata pentru a trata anemia, menstruatia excesiva, artrita, reumatism si probleme ale pielii, in special eczeme. Aceasta planta poate avea un efect anti-inflamator si poate imbunatati sistemul imunitar. In plus, partile aeriene ale urzicii pot reduce cantitatea de histamina, care este produsa de organism ca raspuns la un alergen. Un alergen este o substanta, cum ar fi polenul, care poate provoca un raspuns imun exagerat la persoanele care sunt sensibile la acesta. Partile aeriene ale urzicii pot ajuta la reducerea simptomelor de alergie. Extractul de urzica poate fi aplicat pe piele pentru a calma durerile musculare si durerile articulare. Proprietatile astringente ale partilor aeriene ale urzicii pot ajuta, de asemenea, pentru a reduce umflarea hemoroizilor si a opri sangerarea leziunilor minore ale pielii, cum ar fi taieturile de la ras. Proprietati Analgezic, antiinflamator, anti-alergic, anti-anafilactic, antireumatic, anti-astmatic, anticonvulsivante, anti-matreata, antihistaminic, astringent, decongestionant, depurativ, diuretic, hemostatic, hipoglicemiant, hipotensiv, imunomodulator, tonic de prostata, tonic stimulator Indicata pentru: Alergii sezoniere, artrita, bronsita, bursita, gingivita, laringite, prostatita, rinita, sinuzita, tendinita, HBP, reumatism si alte stari inflamatorii, hipertensiune arteriala, caderea parului, anemie, menstruatie excesiva, hemoroizi, eczeme, guta, sciatica, nevralgii, hemoroizi, boala Alzheimer, astm, infectii ale vezicii urinare, urticarie, pietre la rinichi, scleroza multipla, sindromul premenstrual, marirea prostatei si sciatica. Urzica poate scadea...
read moreMagneziu – Proprietati, beneficii si alimente
Magneziu – Proprietati, beneficii si alimente Magneziul este un mineral prezent in cantitati relativ mari in organism. Cercetatorii estimeaza ca in corpul unei persoane de varsta medie se afla aproximativ 25 grame de magneziu, din care circa jumatate se afla in oase. Magneziul este important in mai mult de 300 de reactii chimice care ajuta organismul sa functioneaze corect. Alimentele care sunt bogate in fibre au, in general, un continut ridicat de magneziu, ca de exemplu: cereale integrale, legume (mai ales broccoli si legume cu frunze verzi), sucul de fructe, seminte, nuci si migdale. Magneziu se mai gaseste in produse lactate, carne, ciocolata, cafea si apa cu un continut ridicat de minerale. Deficitul de magneziu este deosebit de frecvent in randul persoanelor in varsta, de aceea acestia trebuie sa ia suplimente. Persoanele care depun un efort intelectual intens, cum ar studentii in sesiune sau inaintea unui examen, de asemenea trebuie sa ia suplimente de magneziu. Magneziul mai este folosit ca laxativ si pentru pregatirea intestinului inainte de proceduri chirurgicale sau de diagnosticare. De asemenea, este folosit ca un antiacid pentru indigestie acida. Unii oameni folosesc magneziu pentru boli ale inimii si ale vaselor de sange, inclusiv pentru dureri in piept, batai neregulate ale inimii, tensiune arteriala ridicata, un nivel ridicat de colesterol “rau” (LDL), nivel scazut de colesterol “bun” (HDL) si atac de cord. Magneziul este, de asemenea, folosit pentru tratarea ADHD (tulburare psihiatrica de neuro-dezvoltare, care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni), anxietate, sindromul de oboseala cronica (CFS), boala Lyme, fibromialgie, crampe musculare in timpul sarcinii, diabet, pietre la rinichi, migrene, oase slabe (osteoporoza), sindromul premenstrual (PMS), incontinenta urinara, sindromul picioarelor nelinistite, astm, guturai, scleroza multipla, precum si pentru prevenirea pierderii auzului. Sportivii folosesc uneori magneziu pentru a creste nivelul de energie si pentru rezistenta. Unele persoane pun magneziu pe pielea lor pentru a trata ulcere cutanate infectate, abcese si pentru a accelera vindecarea ranilor. Magneziul poate fi folosit ca o compresa rece in tratamentul unei infectii severe ale pielii cauzate de bacterii STREP si ca o compresa fierbinte pentru infectiile cutanate profunde. Cum functioneaza? Magneziul este necesar pentru cresterea si intretinerea corespunzatoare a oaselor, pentru functionarea corespunzatoare a nervilor, a muschilor si a altor parti ale corpului. In stomac, magneziul ajuta la neutralizarea acidului...
read moreUleiul de jojoba – proprietati si utilizare
Uleiul de jojoba – proprietati Uleiul de jojoba este potrivit pentru multe utilizari datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Acesta poate fi folosit atat pe fata, cat si pe par. Este un remediu natural foarte eficient, este obtinut din semintele unui arbust, care este tipic pentru zonele calde. Are o consistenta lichida si este folosit ca un ingredient cheie la prepararea unor produse cosmetice. Este cunoscut ca fiind antirid, dezinfectant si antifungic. E util impotriva pielii uscate, crapate sau pentru a combate pielea grasa, in special daca este insotita si de acnee. Uleiul de jojoba este foarte bogat in minerale si vitamine si are un efect benefic impotriva pielii uscate si impotriva exfolierii. Utilizari Uleiul de jojoba are o consistenta ceroasa, care ii permite sa fie folosit ca ingredient de baza pentru prepararea a multe produse cosmetice si, mai ales, pentru cremele de frumusete. Datorita capacitatii sale de a se converva si de a rezista la temperaturi ridicate calitatile sale raman neschimbate. Patrunde usor in piele, dar in acelasi timp nu o ingrasa si nu face pielea unsuroasa, aceasta ramanand moale si catifelata. Uleiul de jojoba poate fi aplicat cu usurinta pe piele, sub forma de picaturi, dupa baie pe pielea umeda. Se poate aplica si pe buze sau pe gene si are capacitatea de a intari parul. Daca-l amestecam cu iaurt si lamaie, obtinem o masca nutritiva, hranitoare si de intinerire a pielii. Proprietati benefice Uleiul de jojoba este bogat in vitamine, cum ar fi E, B2 si B3 si reuseste sa contracareze toate acele probleme legate de piele, cum ar fi psoriazis, piele uscata, acnee, eczemele, pruritul. Desi nu are proprietati de protectie impotriva razelor solare, atunci cand este utilizat inainte si dupa expunerea la soare, poate preveni arsurile si roseata. O utilizare continua poate diminua ridurile care afecteaza fata si gatul. Acesta are o actiune hidratanta si emolienta care poate ajuta in cazut pielii uscate si crapate si este foarte indicat inainte de machiaj. Uleiul de jojoba este capabil sa curate tenul gras si sa reglementeze functia glandelor sebacee. Chiar si barbatii il pot folosi, deoarece acesta poate fi aplicat pe fata, pentru a avea un barbierit confortabil si, in acelasi timp, putand fi folosit si ca after-shave. Uleiul de jojoba este util la copiii la care nu e poate calma roseata pielii sensibile si ca tratament pentru scalp, fiind in masura sa elimine excesul de sebum si sa curate scalpul. Pentru a reduce matreata si mancarimile, trebuie sa masati scalpul cu ulei de jojoba un pic inainte de...
read moreBicarbonatul – Care sunt beneficiile pentru sanatate si frumusete?
Bicarbonatul – Care sunt beneficiile pentru sanatate si frumusete? De obicei, bicarbonatul de sodiu este folosit pentru a facilita digestia. Exista, totusi, utilizari alternative care il descriu ca fiind un produs foarte eficient in igiena, dar si in multe situatii in care il putem folosi in beneficiul nostru, pentru starea noastra de bine. E potrivit pentru spalarea mainilor, ca sampon, pentru a curata aparatele casnice, are un efect dezodorizant, se poate folosi ca apa de gura si pasta de dinti pentru a curata dintii, Avand si proprietati exfoliante, poate fi de asemenea folosit pentru scrubul fetei si al pielii. Haideti sa vedem impreuna care sunt beneficiile bicarbonatului si cum il folosi: Pentru sanatate Bicarbonatul este un antiacid digestiv. Dar aceasta este doar utilizarea cea mai simpla si mai comuna a bicarbonatului de sodiu. Il putem folosi ca pasta de dinti, cu adaugarea unor picaturi de ulei esential de menta si ca apa de gura, daca se dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa, dupa care se poate clati gura si ne poate ajuta sa scapam de respiratia urat-mirositoare. De asemenea, putem curata cu el proteza de jos si aparatele pentru dinti. E folositor si impotriva muscaturilor de insecte si iritatii; in aceste cazuri doar se amesteca cu un pic de apa, pnetru a obtine un amalgan ce il putem aplica pe piele. De asemenea, se poate face si unguent pentru arsuri. Bicarbonatul de sodiu se poate folosi pentru curatarea mainilor, mai ales daca acestea sunt foarte murdare sau au miros neplacut. Daca facem sport, putem bea suplimente de bicarbonat de sodiu cu apa, care ne ajuta sa remediem acumularea de acid lactic si la imbunatatirea prestatiei sportive. Ajuta la frumusete Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a masa fata si corpul. Impreuna cu apa, se poate obtine un exfoliant foarte bun ce trebuie masat pe piele, dupa care trebuie clatit cu apa calda. Pentru a elimina depunerile de calcar din par si pentru a face parul mai moale, se poate adauga in sampon un pic de bicarbonat de sociu. De asemenea, acesta este foarte util si pentru a curata si inmuia calcaiele. Nu trebuie sa uitam nici de efectele deodorante ale bicarbonatului. Putem obtine un produs lichid topind doua lingurite de bicarbonat intr-un pahar cu apa, lasand sa stea apoi 24 de ore, ca apoi sa transferam totul intr-un recieint de pulverizare. Bicarbonatul de sodiu amestecat cu lamaie Impreuna cu lamaia, e cunoscut faptul ca are unul din cele mai puternice efecte alcalinizante si in ultima vreme s-au facut teorii conform caruia ar fi o terapie buna impotriva celulelor tumorale. Acestea din urma traiesc intr-un mediu acid, in timp ce celulele sanatoase, de obicei se gasesc intr-un mediu alcalin. Potrivit lui Otto Heinrich Warburg (a primit premiul Nobel in 1931), cancerul nu ar fi altceva decat un mecanism de aparare pe care anumite celule din corp il adopta pentru a supravietui intr-un mediu lipsit de oxigen si de caracteristici alcanine. Pe baza acestei teorii, exista oameni de stiinta care propun un tratament bazat pe bicarbonat de sodiu si lamaie pentru a lupta cu cancerul. Teoria lor ar fi ca acest sistem este foarte util, economic si s-ar putea evita efectele devastatoare ale chimio-terapei. Insa trebuie sa fim foarte atenti pentru ca problema este mult dezbatuta si se pare...
read moreCele 5 motive surprinzatoare pentru a manca mai multa grasime
Cu atatea diete si sfaturi care circula pe internet, cum poti sa stii ce alegeri alimentare corecte trebuie sa faci? Sa luam grasimea, de exemplu. De ani de zile s-a tot spus cat de rea este pentru organism si ca e cauza principala a colesterolului ridicat, a bolilor de inima si a obezitatii. Dar studiile stiintifice arata acum ca exista multe beneficii pentru care trebuie sa mancam mai multa grasime si e timpul sa incepem sa regandim aceasta parte esentiala a regimului nostru alimentar. In “Grain Brain”, Dr. David Perlmutter descrie dieta stramosului nostru ca fiind compusa din 75% grasime, 20% proteine si 5% carbohidrati, comparativ cu dieta nostru actuala de 60% carbohidrati, 20% proteine si 20% grasimi. Dr. Perlmutter merge mai departe pentru a explica modul in care piatra de temelie a multor conditii de sanatate de azi, inclusiv Alzheimer, ADHD, depresie, anxietate si durerile de cap cronice sunt legate de inflamatie in organism si creier, declansate de carbohidrati. Alte studii ne spun ca epidemia de obezitate, care s-a dublat in ultimii 50 de ani, nu este din cauza faptului ca s-a mancat prea multa grasime, ci din cauza consumului nostru mare de carbohidrati si zahar, inclusiv glucoza care se gaseste in fructe si sucuri. Glucoza excesiva este transformata de catre organism si stocata sub forma de grasime. Gary Taubes in “Why We Get Fat” spune ca “daca lumea nu ar fi inventat tigarile, cancerul pulmonar ar fi o boala rara. De asemenea, daca nu am tine astfel de diete cu un continut ridicat de carbohidrati, obezitatea ar fi o afectiune rara.” Deci se crede ca grasimea nu este vinovata pentru acest lucru. De fapt: 1. Grasimea este esentiala pentru sanatatea creierului Stiati ca tesutului cerebral este format din aproape 60% grasime? O dieta saraca in grasimi “fura” de fapt de la creier materialele de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. Nu vorbim doar despre acizii grasi esentiali omega-3, despre care tot citim (grasimile gasite in produsele alimentare cum ar fi somon, avocado, nuci si seminte de in), ci de unele dintre grasimile saturate de care ni s-a spus ani de zile sa le evitam, inclusiv grasimile animale. Vitamine esentiale, cum ar fi A, D, E si K nu sunt solubile in apa si necesita grasime pentru a fi transportate si absorbite de catre organism. Aceste vitamine sunt cruciale pentru sanatatea creierului si a multor dintre organele noastre vitale. Vitamina D este acum apreciata ca fiind un element important in scaderea sensibilitatii la Alzheimer, Parkinson, depresie si alte tulburari cerebrale si despre omega 3 se spune ca este rcomandata pentru a accentua functia cognitiva, precum si pentru a imbunatati starea de spirit. 2. Grasimea ajuta plamanii sa functioneze corect Plamanii nostri sunt acoperiti cu o substanta alcatuita aproape in intregime de grasimi saturate. Fara suficiente grasimi saturate, plamanii nostri pot fi compromisi. 3. Grasimea stimuleaza sistemul imunitar Dr. Michael si Dr. Maria Eades in cartea lor “Good Calories, Bad Calories” au scris despre rolul pe care grasimile saturate din unt si ulei de cocos il au in pastrarea sanatatii sistemului imunitar, declarand ca “pierderea unui numar suficient de acizi grasi saturati din celulele albe din sange le impiedica capacitatea de a recunoaste si de a distruge invadatorii straini, cum ar fi virusuri, bacterii, fungi..” 4. Grasimea pastreaza...
read moreBicarbonatul – Care sunt beneficiile pentru sanatate si frumusete?
De obicei, bicarbonatul de sodiu este folosit pentru a facilita digestia. Exista, totusi, utilizari alternative care il descriu ca fiind un produs foarte eficient in igiena, dar si in multe situatii in care il putem folosi in beneficiul nostru, pentru starea noastra de bine. E potrivit pentru spalarea mainilor, ca sampon, pentru a curata aparatele casnice, are un efect dezodorizant, se poate folosi ca apa de gura si pasta de dinti pentru a curata dintii, Avand si proprietati exfoliante, poate fi de asemenea folosit pentru scrubul fetei si al pielii. Haideti sa vedem impreuna care sunt beneficiile bicarbonatului si cum il folosi: Pentru sanatate Bicarbonatul este un antiacid digestiv. Dar aceasta este doar utilizarea cea mai simpla si mai comuna a bicarbonatului de sodiu. Il putem folosi ca pasta de dinti, cu adaugarea unor picaturi de ulei esential de menta si ca apa de gura, daca se dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa, dupa care se poate clati gura si ne poate ajuta sa scapam de respiratia urat-mirositoare. De asemenea, putem curata cu el proteza de jos si aparatele pentru dinti. E folositor si impotriva muscaturilor de insecte si iritatii; in aceste cazuri doar se amesteca cu un pic de apa, pnetru a obtine un amalgan ce il putem aplica pe piele. De asemenea, se poate face si unguent pentru arsuri. Bicarbonatul de sodiu se poate folosi pentru curatarea mainilor, mai ales daca acestea sunt foarte murdare sau au miros neplacut. Daca facem sport, putem bea suplimente de bicarbonat de sodiu cu apa, care ne ajuta sa remediem acumularea de acid lactic si la imbunatatirea prestatiei sportive. Ajuta la frumusete Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a masa fata si corpul. Impreuna cu apa, se poate obtine un exfoliant foarte bun ce trebuie masat pe piele, dupa care trebuie clatit cu apa calda. Pentru a elimina depunerile de calcar din par si pentru a face parul mai moale, se poate adauga in sampon un pic de bicarbonat de sociu. De asemenea, acesta este foarte util si pentru a curata si inmuia calcaiele. Nu trebuie sa uitam nici de efectele deodorante ale bicarbonatului. Putem obtine un produs lichid topind doua lingurite de bicarbonat intr-un pahar cu apa, lasand sa stea apoi 24 de ore, ca apoi sa transferam totul intr-un recieint de pulverizare. Bicarbonatul de sodiu amestecat cu lamaie Impreuna cu lamaia, e cunoscut faptul ca are unul din cele mai puternice efecte alcalinizante si in ultima vreme s-au facut teorii conform caruia ar fi o terapie buna impotriva celulelor tumorale. Acestea din urma traiesc intr-un mediu acid, in timp ce celulele sanatoase, de obicei se gasesc intr-un mediu alcalin. Potrivit lui Otto Heinrich Warburg (a primit premiul Nobel in 1931), cancerul nu ar fi altceva decat un mecanism de aparare pe care anumite celule din corp il adopta pentru a supravietui intr-un mediu lipsit de oxigen si de caracteristici alcanine. Pe baza acestei teorii, exista oameni de stiinta care propun un tratament bazat pe bicarbonat de sodiu si lamaie pentru a lupta cu cancerul. Teoria lor ar fi ca acest sistem este foarte util, economic si s-ar putea evita efectele devastatoare ale chimio-terapei. Insa trebuie sa fim foarte atenti pentru ca problema este mult dezbatuta si se pare ca nu exista cercetari stiintifice valabile, chiar daca in...
read moreCe alimente trebuie sa consumam pentru imbunatatirea memoriei?
Asa cum organismul nostru are nevoie de anumite alimente pentru a functiona corect, la fel are nevoie si creierul nostru. Probabil deja stiti ca o dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale, grasimi sanatoase (cum ar fi uleiul de masline, nuci, peste) si proteine slabe va ofera o multime de beneficii de sanatate, dar o astfel de dieta poate imbunatati, de asemenea, memoria. Urmatoarele sfaturi nutritionale va vor ajuta sa aflati mai multe despre cresterea capitalului intelectual si despre reducerea riscului de dementa: Omega 3 Din ce in ce mai multe dovezi indica faptul ca acizii grasi omega-3 sunt deosebit de benefici pentru sanatatea creierului. Pestele este o sursa foarte bogata de omega-3, in special pestele gras, cum ar fi somonul, tonul, pastravul, macroul, sardinele, heringul. In plus, in afara faptului ca ajuta la cresterea intelectuala, pestele poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Daca nu sunteti un fan al pestelui, puteti consuma alte surse de omega-3, cum ar fi: nucile, semintele de in macinate, uleiul de in, spanacul, broccoli, seminte de dovleac si soia. Cercetarile arata ca dietele bogate in grasimi saturate (din surse cum ar fi carnea rosie, laptele integral, untul, branza, smantana si inghetata) cresc riscul de dementa si afecteaza concentrarea si memoria. Consumul de prea multe calorii la persoanele in varsta, poate creste riscul de tulburari cognitive. Mancati mai multe fructe si legume! Fructele si legumele colorate contin antioxidanti, substante care protejeaza celulele creierului. Consumati cat mai multe legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, broccoli, salata verde, sfecla, arugula, precum si fructe, cum ar fi banane, caise, mango, pepene galben si pepene verde. Beti ceai verde! Ceaiul verde contine polifenoli, antioxidanti puternici care protejeaza impotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele creierului. Printre multe alte beneficii, consumul regulat de ceai verde poate imbunatati memoria si vigilenta mentala si incetineste imbatranirea creierului. Beti vin in cantitate moderata! Pastrarea consumului de alcool sub control este esentiala, deoarece alcoolul ucide celulele creierului. Dar un consum moderat (in jur de un pahar pe zi pentru femei, doua pentru barbati), alcoolul poate imbunatati efectiv memoria. Vinul rosu pare a fi cea mai buna optiune, deoarece este bogat in resveratrol, un flavonoid care stimuleaza fluxul de sange din creier si reduce riscul de boala Alzheimer. Alte optiuni pline de resveratrol sunt sucul de struguri, sucul de afine, strugurii proaspeti, fructele de padure si arahidele. Carbohidrati La fel cum o masina de curse are nevoie de gaz, creierul nostru are nevoie de combustibil pentru a functiona la capacitate maxima si, de aceea, trebuie sa consumam carbohidrati. Dar tipul de carbohidrati pe care il alegeti face toata diferenta. Carbohidratii simpli (zahar, paine alba, cereale rafinate) dau un impuls rapid, insa nu e durabil. Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca dietele bogate in carbohidrati simpli pot creste foarte mult riscul de tulburari cognitive la persoanele in varsta. Pentru o energie sanatoasa, care dureaza, trebuie sa alegeti glucide complexe, cum ar fi painea din faina integrala, orez brun, fulgi de ovaz, cereale cu un continut ridicat de fibre, linte, fasole. Evitati alimentele prelucrate si amidonul (cartofi, paste,...
read moreUleiul de jojoba – proprietati si utilizare
Uleiul de jojoba este potrivit pentru multe utilizari datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Acesta poate fi folosit atat pe fata, cat si pe par. Este un remediu natural foarte eficient, este obtinut din semintele unui arbust, care este tipic pentru zonele calde. Are o consistenta lichida si este folosit ca un ingredient cheie la prepararea unor produse cosmetice. Este cunoscut ca fiind antirid, dezinfectant si antifungic. E util impotriva pielii uscate, crapate sau pentru a combate pielea grasa, in special daca este insotita si de acnee. Uleiul de jojoba este foarte bogat in minerale si vitamine si are un efect benefic impotriva pielii uscate si impotriva exfolierii. Utilizari Uleiul de jojoba are o consistenta ceroasa, care ii permite sa fie folosit ca ingredient de baza pentru prepararea a multe produse cosmetice si, mai ales, pentru cremele de frumusete. Datorita capacitatii sale de a se converva si de a rezista la temperaturi ridicate calitatile sale raman neschimbate. Patrunde usor in piele, dar in acelasi timp nu o ingrasa si nu face pielea unsuroasa, aceasta ramanand moale si catifelata. Uleiul de jojoba poate fi aplicat cu usurinta pe piele, sub forma de picaturi, dupa baie pe pielea umeda. Se poate aplica si pe buze sau pe gene si are capacitatea de a intari parul. Daca-l amestecam cu iaurt si lamaie, obtinem o masca nutritiva, hranitoare si de intinerire a pielii. Proprietati benefice Uleiul de jojoba este bogat in vitamine, cum ar fi E, B2 si B3 si reuseste sa contracareze toate acele probleme legate de piele, cum ar fi psoriazis, piele uscata, acnee, eczemele, pruritul. Desi nu are proprietati de protectie impotriva razelor solare, atunci cand este utilizat inainte si dupa expunerea la soare, poate preveni arsurile si roseata. O utilizare continua poate diminua ridurile care afecteaza fata si gatul. Acesta are o actiune hidratanta si emolienta care poate ajuta in cazut pielii uscate si crapate si este foarte indicat inainte de machiaj. Uleiul de jojoba este capabil sa curate tenul gras si sa reglementeze functia glandelor sebacee. Chiar si barbatii il pot folosi, deoarece acesta poate fi aplicat pe fata, pentru a avea un barbierit confortabil si, in acelasi timp, putand fi folosit si ca after-shave. Uleiul de jojoba este util la copiii la care nu e poate calma roseata pielii sensibile si ca tratament pentru scalp, fiind in masura sa elimine excesul de sebum si sa curate scalpul. Pentru a reduce matreata si mancarimile, trebuie sa masati scalpul cu ulei de jojoba un pic inainte de...
read moreMagneziu – Proprietati, beneficii si alimente
Magneziul este un mineral prezent in cantitati relativ mari in organism. Cercetatorii estimeaza ca in corpul unei persoane de varsta medie se afla aproximativ 25 grame de magneziu, din care circa jumatate se afla in oase. Magneziul este important in mai mult de 300 de reactii chimice care ajuta organismul sa functioneaze corect. Alimentele care sunt bogate in fibre au, in general, un continut ridicat de magneziu, ca de exemplu: cereale integrale, legume (mai ales broccoli si legume cu frunze verzi), sucul de fructe, seminte, nuci si migdale. Magneziu se mai gaseste in produse lactate, carne, ciocolata, cafea si apa cu un continut ridicat de minerale. Deficitul de magneziu este deosebit de frecvent in randul persoanelor in varsta, de aceea acestia trebuie sa ia suplimente. Persoanele care depun un efort intelectual intens, cum ar studentii in sesiune sau inaintea unui examen, de asemenea trebuie sa ia suplimente de magneziu. Magneziul mai este folosit ca laxativ si pentru pregatirea intestinului inainte de proceduri chirurgicale sau de diagnosticare. De asemenea, este folosit ca un antiacid pentru indigestie acida. Unii oameni folosesc magneziu pentru boli ale inimii si ale vaselor de sange, inclusiv pentru dureri in piept, batai neregulate ale inimii, tensiune arteriala ridicata, un nivel ridicat de colesterol “rau” (LDL), nivel scazut de colesterol “bun” (HDL) si atac de cord. Magneziul este, de asemenea, folosit pentru tratarea ADHD (tulburare psihiatrica de neuro-dezvoltare, care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni), anxietate, sindromul de oboseala cronica (CFS), boala Lyme, fibromialgie, crampe musculare in timpul sarcinii, diabet, pietre la rinichi, migrene, oase slabe (osteoporoza), sindromul premenstrual (PMS), incontinenta urinara, sindromul picioarelor nelinistite, astm, guturai, scleroza multipla, precum si pentru prevenirea pierderii auzului. Sportivii folosesc uneori magneziu pentru a creste nivelul de energie si pentru rezistenta. Unele persoane pun magneziu pe pielea lor pentru a trata ulcere cutanate infectate, abcese si pentru a accelera vindecarea ranilor. Magneziul poate fi folosit ca o compresa rece in tratamentul unei infectii severe ale pielii cauzate de bacterii STREP si ca o compresa fierbinte pentru infectiile cutanate profunde. Cum functioneaza? Magneziul este necesar pentru cresterea si intretinerea corespunzatoare a oaselor, pentru functionarea corespunzatoare a nervilor, a muschilor si a altor parti ale corpului. In stomac, magneziul ajuta la neutralizarea acidului...
read more