Unghii reincarnate – prevenire si tratament

Functia de protectie a unghiilor poate fi subminata prin formarea de unghiile incarnate, cu efecte nu doar enervante, dar, de asemenea, inestetice. Degetul mare este degetul cel mai frecvent afectat, iar acest lucru se intampla mai ales la adolescenti la persoanele in varsta.
La originea acestei probleme este doar o predispozitie genetica la o malformatie a unghiilor, dar unii factori sau obiceiurile proaste, cum ar fi utilizarea de pantofi nepotriviti, prea mici sau prea stransi, o rotunjire incorecta a colturilor unghiilor, transpiratie excesiva a piciorului si igiena precara au acelasi rezultat.
Alti factori predispozanti (factori care cresc riscurile de aparitie) sunt: diabetul, obezitatea, insuficienta renala, tulburari tiroidiene si boli cardiace, precum si efectele secundare utilizarii medicamentelor care contin retinoizi.
Acest lucru ar putea duce la penetrarea unghiei in partile laterale ale tesuturilor moi care o inconjoara, provocand umflarea si durere la presiune, roseata si edem (boala usoara), mai tarziu, daca nu este tratata prompt, ingrosarea pielii cu inflamatie si puroi (etapa moderata) pana la etapa cu inflamatia cronica mai severa si hipertrofie a patului unghial.
Tratamentul unghiilor reincarnate poate merge de la remedii naturale, pana la o interventie chirurgicala, in cazurile severe.
Remediile naturale includ bai calde la picioare de mai multe ori pe zi, utilizarea pantofilor comozi, care nu comprima degetele de la picioare, pastrarea piciorului uscat cat mai mult timp posibil, crearea unui spatiu intre unghia si zona inflamata cu un pic de bumbac sau ata dentara care trebuie schimbate zi de zi, utilizarea de medicamente anti-inflamatorii in cazul in care durerea este prea mare.
Daca acest tratament curativ si preventiv este insuficient, iar simptomele persista, pentru a evita cronicitatea si reaparitia, acesta trebuie inlocuit cu un tratament chirurgical, pentru indepartarea partiala sau totala a unghiilor.
Ambele operatii sunt efectuate sub anestezie locala si trebuie aplicate antibiotice locale pana la 15 zile dupa operatie. Indepartarea partiala este metoda cea mai eficienta si consta in taierea marginilor unghiilor si aplicarea fenolului, o substanta care previne cresterea unghiei in sine, si apoi, reaparitia problemelor.
Indepartarea completa in schimb, este recomandata de doctor in cazurile mai grave, cand provoaca o presiune puternica in tesuturile inconjuratoare.
Cel mai important este sa prevenim si sa avem grija sa purtam incaltaminte corecta, sa pastram picioarele uscate si sa taiem corect unghiile.

Author: Irina

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.