Valeriana – proprietati, contraindicatii si doza optima

Care sunt proprietatile, contraindicatiile si doza optima folosita in scopuri medicinale?

Extractul din valeriana contine principii active, care sunt capabile sa interactioneze cu sistemul nervos, in special cu sistemul nervos autonom, care regleaza somnul. Valeriana are o actiune dubla, pe de o parte e sedativ si pe de alta parte lupta impotriva degradarii GABA (acidul gama-aminobutiric = aminoacid produs la nivelul creierului, ce induce starea de relaxare si somnolenta), care indeplineste functia de combatere a stresului. Radacina de valeriana este foarte folositoare pentru a combate nervozitatea, iritabilitatea, anxietatea si stresul.

Valeriana – proprietati deosebite

Valeriana are multe proprietati. De fapt, aceasta planta contine acizi care au capacitatea de a inhiba actiunea enzimei acidului gamma-aminobutiric, care de obicei realizeaza activitatea de degradare la nivel metabolic a neurotransmitatorului gama-aminobutiric. Acest mediator chimic determina excitabilitatea neuronala in intregul sistem nervos.

Nu uitati ca multe ingrediente active care sunt continute de valeriana poseda sedative si hipnotice. Toate acestea inseamna ca valeriana este capabila de a provoca somnul. Substantele specifice continute de acesta planta pot reduce timpul necesar pentru a adormi si de a imbunatati calitatea somnului. De aceea, valeriana este indicata in cazurile de insomnie, anxietate si pentru a trata tulburarile de somn.

De asemenea, demna de mentionat este actiunea efectuata de catre terpene si flavonoide. Aceste ingrediente active pot actiona ca antagonisti cu receptorii de adenozina, care determina o actiune antispastica asupra muschilor.
De aceea, valeriana este utila daca suferiti de crampe sau de sindromul de colon iritabil.

Valeriana – contraindicatii

Exista, de asemenea, si contraindicatii in utilizarea valerianei. Desi este benefica pentru corpul nostru si chiar contribuie la realizarea unei stari de bine in general, in cazul in care aceasta este utilizata intr-o cantitate excesiva si o perioada lunga de timp, valeriana poate provoca unele reactii adverse.
Printre aceste se numara insomnia, dureri de cap, cresterea tensiunii arteriale, precum si agitatie, midriaza (dilatatia pupilei), tulburari cardiace.
Valeriana este contraindicata in timpul sarcinii si in perioada de alaptare. Aceasta nu se asociaza cu IMAO (inhibitor al monoaminoxidazei), alte antidepresive, cu stimulenti cum sunt cafeaua sau bauturile alcoolice. Nu se administreaza in timpul activitatii conducatorilor auto si celor cu profesii ce impun concentrare psihica intensa.

In plus, aceasta nu ar trebui sa fie administrata la copiii sub varsta de 6 ani si nici concomitent cu barbiturice, deoarece ar putea duce la sedare excesiva.

Valeriana – doza optima

Pentru a evita efectele secundare, doza de valeriana nu trebuie sa depaseasca 500-600 mg pe zi. In orice caz, nu trebuie sa uitam sa consultam intotdeauna medicul nostru de familie inainte de a lua valeriana, pentru ca desi avem de-a face cu un remediu natural, acest lucru nu inseamna ca suntem feriti de riscuri si efecte adverse.

Valeriana se gaseste sub forma de tablete, dar este disponibila si sub forma de tinctura, care pastreaza ingredientele active ale plantei. In cazul tincturii de valeriana, doza recomandata este de 15 – 20 picaturi diluate in 50 ml apa (pentru tulburarile minore de somn), administrate cu jumatate de ora inainte de culcare. In caz de insomnie severa, administrarea inainte de culcare poate fi precedata de inca o doza similara in cursul serii. In alte afectiuni, doza recomandata este de 10 picaturi de 3 ori pe zi sau de 15 – 20 picaturi de 3 ori pe zi, in cazuri mai severe, diluate cu 50 ml apa.
Pentru informatii suplimentare privind modul de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

Share This Post On
468 ad

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *